Welkom bij ZinZinZin!
Want alles heeft zin ... en hoe!


Artikelen

Meer dan dagelijks raadpleeg ik mijn Gidsen via de tarot. Leggingen waarvan ik het gevoel heb dat ze voor meer mensen bestemd zijn dan alleen mijzelf, publiceer ik hier.
Ook vind je hier de antwoorden op de gratis volgersvragen.

volgersvraag: Hoe kan ik mijn kind van 21, die vastzit in het leven en die alles wat ik aandraag, wegwuift, toch inspireren?

Zonder te trekken

Een diepgaande vraag, waar de Gidsen van het Licht op reageren met een grote hoeveelheid troefkaarten. Dat wijst er in de regel op dat er grote, diepgaande thema's mee zijn verbonden.
Je vraag is, om te beginnen, heel goed: hoe kan ik inspireren? Want inspireren kun je altijd. Anderen uit hun put trekken, anderen meekrijgen, anderen overtuigen - dat is minder zeker. Je kunt het altijd proberen, maar het is dan wel goed om alert te blijven of je niet het punt passeert waarop je de ander niet meer probeert te verleiden tot een andere houding, maar aan hem of haar aan het trekken bent. Dat dit thema hier speelt, geeft de Bekers Ridder aan, omgekeerd. Deze kaart staat voor prachtige idealen en intenties, maar omgekeerd wordt de verwezenlijking daarvan gehinderd door persoonlijke emotionele behoeften.
Dus je vraag is goed en belangrijk: hoe kan ik inspireren? Blijf dat willen. Ga niet trekken.

De Duivel ligt aan de basis van de legging. Hij onderstreept wat hierboven staat: blijf met je energie bij jezelf. Handel vanuit jezelf, met oog voor jouw behoeften in deze situatie. Probeer niet te oordelen, niet te projecteren en ook eerlijk te zijn over je motieven; eerlijk tegen jezelf en tegen je kind. Kortom: handel vanuit je kracht en vanuit jezelf, zonder aan iemand te trekken.

Prachtige energie overheerst in de legging, van de Zon in het verleden, via de Hogepriesters en de Ster in het centrum, met uiteindelijk de Keizerin als uitkomst. Dit tekent een weg van hoge wijsheid die uitmondt in krachtig en waarlijk liefdevol moederschap, want dat laatste is de kern-eigenschap van de Keizerin.
Een prachtig pad, maar niet zonder uitdagingen. De kroon van de legging wordt gevormd door de Toren. Die kaart geeft aan dat er aan de buitenkant van de situatie van alles aan het instorten is. Vernietiging overheerst. Als dat nog niet het geval is, zal dat vast gebeuren vanaf het moment dat je meer in je kracht gaat staan en de situatie meer vanuit jezelf gaat benaderen. Zo'n nieuwe benadering van een situatie kan zorgen voor veel opschudding. Bedenk dan wel dat dit alleen aan de buitenkant is. Onderhuids gaan dingen heel erg goed: alles ontvouwt zich perfect.

Zoals de kaarten nu liggen, komen jij en je kind op een gezonde manier uit dit moeras. Dat zegt de Bekers Prins, als kaart voor de directe toekomst. De uitdaging voor jou - en dus je opdracht - is wel om de situatie te accepteren zoals deze is en te vertrouwen dat alles goed is; dat het Universum goed is en dat alles wat gebeurt, werkt voor de optimale groei en bevrijding van alle betrokkenen.

10 juli 2019
###
volgersvraag: Waarom blijven mijn financiën op een laag pitje?

Blijf gaan voor stabiliteit

X, je komt uit een situatie waaruit je jezelf met actieve inzet en strijd hebt moeten bevrijden (1). Dit verleden heb je achter je gelaten, maar heeft nog wel een connectie met je angsten - bewust of onbewust (2). Het is voor mij niet helemaal helder hoeveel dit bevrijdingsproces en de overgebleven angst te maken hebben met geld, maar indirect hebben ze er zeker weerslag op. In het hier-en-nu inspireren ze je tot zorgen maken (3). Dat houdt financiële zorgeloosheid bij je weg.

Aan de andere kant gaat het heel goed en ben je goed bezig! Jij wordt in de legging vertegenwoordigd door het Universum, wat er op wijst dat je je persoonlijke vrijheid aan het vinden bent, levend in de flow. Verder zijn de energieën van vreugde (4) en goed zijn voor anderen (5), sterk aanwezig in het heden. Die hebben betrekking op je geld-vibratie, anders waren ze geen deel van deze legging. Dat is dus hartstikke goed: goede energie waar goede dingen uit zullen komen.
Verder ben je ook nieuwe energie aan het aanboren op het terrein van geld en praktische, aardse zaken (6). Je vraag aan mij is daar vast ook een gevolg van.

Dit alles zal vruchten afwerpen. Het volgende station op je pad is de opbouw van een zeker, solide fundament (7). Dat fundament zal voor je blijven werken op de langere termijn (8).
Daar liggen dus je kansen: in het focussen op stabiliteit. Dat is een focus die relatief nieuw voor je is, als ik de legging goed interpreteer. Ga zo door! Laat je angsten achter je, zoveel je kunt. Dat waarvan je jezelf bevrijd hebt, ligt echt achter je. Je bent er in wezen los van. Je angst is het enige dat nog een connectie in stand houdt. Laat los en ga jezelf meer zien als het vrije, vreugdevolle wezen dat je werkelijk bent!


(1) Verleden = Zwaarden Prinses.
(2) Hoop/vrees = de Toren.
(3) Kruisthema = Getob.
(4) Kernthema = Vreugde.
(5) Kroon = Deugd.
(6) Wortel = Schijven Prinses.
(7) Directe toekomst = Keizer.
(8) Uitkomst = Voorzichtigheid.

23 juni 2019
###
volgersvraag: Wat heeft de toekomst voor mij in petto?

Station Heling

Je vertelt dat je enkele jaren terug een groot persoonlijk verlies hebt geleden, maar nu wil kijken welke nieuwe wegen je zou kunnen inslaan. En dan: welke wegen?
De tarot geeft aan dat je vraag - en dus ook je uitgangspunt - nog erg geënt is op je verlies van enkele jaren terug (1). Dat verklaart de aanwezigheid van leegte en zelfonderdrukking in het centrum van de legging. Het lijkt zelfs alsof je jezelf veel kwalijk neemt of ten minste jezelf onnodig pijnigt wat betreft dit onderwerp (2). Dat is echt iets om naar te kijken. Dus als het gaat om nieuwe dingen ondernemen en proberen, zou ik het eerst zoeken in de richting van zelfheling en pijnverwerking.

Ik moet er wel bij zeggen dat er ook veel goed bij je gaat. Je bent er in het recente verleden in geslaagd veel goede, liefdevolle, zorgzame energie neer te zetten - wellicht in je rol als moeder? (3). Die energie is zeker ook aanwezig in het hier-en-nu (4), maar wordt wel iets in de marge gedrukt door je harde houding naar jezelf. Maar er is dus genoeg goeds om mee te werken!

Omdat je specifiek vraagt naar de toekomst, heb ik dat deel van de legging iets uitgebreid: ik heb drie kaarten gelegd voor de directe toekomst. Dat bleek een goede ingeving, want je kansen en uitdagingen worden daardoor een stuk helderder.
Achtereenvolgens liggen er de Gehangene, de Dwaas en Wetenschap en de uitkomst-kaart is de Schijven Aas. Dit wijst op een weg met wat hobbels, in de vorm van de Gehangene - die meestal wijst op een periode van relatieve stilstand en introvertie - en in dit geval ook Wetenschap, die voor mijn gevoel niet bepaald het vrolijke vervolg is dat zou mogen komen na de Dwaas. Ik heb daarom extra kaarten getrokken bij deze twee stadia in je directe toekomst, met de vraag: "Kun je sneller door deze fase heen? En hoe dan?"
Bij de Gehangene ligt de extra kaart omgekeerd en in mijn persoonlijke aanpak betekent dat "nee" (als het gaat om een ja-nee-vraag). Je zult dus echt wat tijd moeten nemen voor verwerking en heling, zoals ik hierboven al zei. Het lijkt er op dat je groeitrein nog even moet rusten op Station Heling.
Bij Wetenschap ligt een "ja". Je kunt deze fase dus versneld door. Da's mooi. En hoe dan? Vooral door los te laten (5). Dit thema blijft dus ook verder op je pad terugkeren, wat natuurlijk niet verwonderlijk is.

Goed nieuws is dat je echt in staat bent om een nieuw begin te maken, grotendeels bevrijd van je verdriet en rouw. Maar loslaten is de sleutel, alsook meer begrip en goede zorg voor jezelf. Als je dat in gedachten houdt, is alles weer mogelijk. Nieuwe partner, verhuizing, omscholing - alle dingen die je noemt als mogelijkheden (6).

Je hebt nu niet helemaal antwoord op je vraag wat dan de beste nieuwe weg voor je is, qua concrete richting. Misschien vond de tarot dit antwoord belangrijker voor je. Het kan ook zijn dat je toekomst in concrete zin onhelder is zolang deze verwerkings-issues er nog voor hangen. Oftewel: hoe goed en grondig je hier doorheen komt, kan voor een groot deel bepalen welke mogelijkheden zich daarna aan je zullen presenteren.


(1) Vraag = Mislukking.
(2) Wortel = Wreedheid.
(3) Verleden = Keizerin.
(4) Vrager = Succes; kroon = Geliefden.
(5) Verzadiging.
(6) De uitkomst-kaart, Schijven Aas, wijst op heel concrete resultaten.

23 juni 2019
###
Boodschap voor de School voor Adelaars

Doe en wees dankbaar

Het is mogelijk om een mooi leven voor jezelf te creëren zonder je ook maar enigszins bewust te zijn van de diepte van je wezen. Dit is mogelijk, maar dan moet dit wel vanzelf - schijnbaar per ongeluk - helemaal goed gaan. Bij sommige mensen gebeurt dat ook, maar niet bij iedereen. En dan is het handig om meer de diepte in te gaan.

De basis voor het creëren van je ideale werkelijkheid is dat je voor een positief effect positief moet vibreren. Daarvoor moet je positief in het leven staan. Je moet je richten op positieve dingen en van de minder-positieve dingen de positieve kanten benadrukken. Je moet leren vertrouwen op de Levensstroom, de flow, en verantwoordelijkheid nemen voor je leven, dus voor de manier waarop jij in de flow staat.
Verder moet je je ego een beetje loslaten (helemaal hoeft zeker niet) en anderen gunnen wat jij zelf graag wilt hebben.

Wat je vooral niet moet doen, is proberen de Levensstroom op te jagen. Pushen werkt niet. Wilskracht, drive en enthousiasme zijn allemaal effectieve creatie-tools en doelen stellen is positief, maar teveel vasthouden aan wat je in je hoofd hebt, werkt averechts. Laat ruimte open voor alles wat je zelf niet hebt bedacht. Daar liggen vaak de mooiste cadeaus die het Universum voor je heeft!

Dus gooi alles wat je hebt in de strijd, maar wel op een ontspannen, moeiteloze manier. Zet je in waarvoor je je in wilt zetten, maar waardeer alles wat dit oplevert. Dan zul je zien dat dat altijd goed is; altijd mooi en op zijn minst altijd leerzaam.
Wil, verlang, doe en wees dankbaar. Dat is de weg.

16 juni 2019
###
België Gidsland

Belgisch Vlaanderen is, als collectief, al een tijdje betere culturele, sociale en materiële omstandigheden aan het creëren dan Belgisch Wallonië. Met "een tijdje" bedoel ik ruim een halve eeuw.
Wanneer twee mensen een relatie met elkaar hebben maar heel andere dingen creëren, zie je dat dat onherroepelijk gaat schuren. Soms zie je het niet meteen, maar na verloop van tijd gaan de ervaringen van beide mensen vaak zo uiteen lopen dat de relatie ten onder gaat.
Zoiets lijkt nu ook aan de hand met de beide helften van België. Want bij de laatste verkiezingen is Wallonië, gevangen in een neerwaartse spiraal van werkloosheid en armoede, opgeschoven naar links, terwijl Vlaanderen naar rechts is geschoven. Veertig procent van Vlaamse volksvertegenwoordiging is nu pro-zelfstandigheid.
Een breuk is dus niet ondenkbaar.
Sterker nog, ik denk dat een breuk volkomen denkbaar is.

Maar hoe erg is dat?
Niet zo erg, denk ik. Ik zou het persoonlijk erg leuk vinden om Antwerp en Club Brugge in de eredivisie te verwelkomen, maar dat is niet de enige reden. Of de belangrijkste ...
Ik denk dat het breken van België een lichtend voorbeeld zou kunnen zijn voor de toekomst van Europa. Want Europa is nu vooral een Europa van nationale staten. De dienst in Europa wordt uitgemaakt door de regeringen van de deelnemende landen en die doen er alles aan om alle deelnemende landen intact te houden. Vandaar ook dat de Catalanen, bijvoorbeeld, op geen enkele sympathie van de Europese Unie hoeven te rekenen. De EU wil boven alles Spanje intact houden, want de EU wil alle lidstaten intact houden.

Ik ben geen fan van deze vorm van Europese eenheid. Deze werkt, denk ik, conservatisme in de hand en zal op de langere termijn onhoudbaar worden. Het leven stroomt en daardoor veranderen dingen. Als je als samenwerkingsverband daar niet flexibel mee om kunt gaan, gaat het op gegeven moment zo schuren dat alles ineenstort.
Doe mij daarom maar een echt verenigd Europa, met een normaal verkozen parlement dat - zoals het hoort - meer macht heeft dan de landsregeringen. Niet een Europa van staten, maar van burgers. Het breken van België zou daarvan wel eens het begin kunnen zijn.

9 juni 2019
###
René vraagt: Ben ik überhaupt geschikt als levenspartner?

Lessen leer je door te doen

Ben ik überhaupt geschikt als levenspartner? De meeste mensen vragen zich dit wel eens af, vooral na het stranden van een langdurige relatie, niet? Je ziet zoveel dingen die je beter had kunnen doen en zoveel dingen die wellicht goed waren gegaan als jij iets anders had gedaan, dat je aan jezelf gaat twijfelen.
Ik heb bovendien snel de neiging om te denken dat het beter moet en dat wat ik nu kan, niet goed genoeg is. En natuurlijk is het dat wel - dat weet ik ook wel - maar ik blijf me toch afvragen: is mijn huidige "goed genoeg"-niveau als partner ook werkelijk iets waar ik een eventuele toekomstige partner een plezier mee doe?

Het antwoord, de legging, bestaat uit een aantal krachtige en overwegend positieve kaarten. Het antwoord is dus "ja". Dat is een opluchting, voor mij en vast ook voor mijn eventuele toekomstige partner, mocht ze dit ooit lezen.
Ik sta duidelijk aan het begin van een nieuwe levensfase (1) en die ziet er niet slecht uit. Ik zie ontspanning, onbezorgdheid, vrijheid en gedragen worden door het leven (2). Daarop zeg ik hoera, want ik ben vast ook niet de enige die na afloop van een relatie zich verbaast over hoeveel in de loop van die relatie is vast komen te staan en dwingend en beperkend is geworden. Maar daar kom ik dus vrij van. Hiep!

Worden wie ik echt ben, staat verder centraal, vooral in de vorm van de Duivel (3). Dat geeft me de gelegenheid om iets te vertellen over deze krachtige, bijzondere en - jawel - positieve kaart; een kaart die ik zelf ook pas de laatste jaren goed ben gaan begrijpen.
De kaart van de Duivel gaat boven alles over jezelf zijn en jezelf toestaan om jezelf te zijn. De Duivel staat hier niet per se voor de schaduwkanten van jezelf, maar eerder voor alle kanten van jezelf. Deze kaart geeft aan dat je die allemaal mag zijn en je daarin helemaal niet hoeft te laten beperken door wat normaal en fatsoenlijk wordt gevonden. Je bent goed zoals je bent, met alle lage, negatieve en primitieve impulsen die je in je hebt. Je hebt niets om je voor te schamen en er is niets van jezelf dat je hoeft te verstoppen. Dat is wat de Duivel zegt. En daarin heeft-ie natuurlijk gelijk.

Deze kaart ligt in mijn directe toekomst, dus dat is goed nieuws. Ik ben nu bezig met me weer vrijer en "losser" te voelen dan lang het geval is geweest en dat zal dus nog verder groeien. Tegelijk ben ik bezorgd of ik niet dusdanig door het leven beschadigd ben dat ik als levenspartner eigenlijk "total loss" ben. Maar dat is dus niet zo, geeft de Duivel aan: ik ben prima zoals ik ben, ook als partner - hoewel ongetwijfeld niet voor iedereen.

Niks meer aan doen dus? Dat dan ook weer niet. Er is wel werk aan de winkel (4). Mijn huidige single-status helpt me vast om op een leuke, gezonde, constructieve manier vrij en blij en onbezorgd te zijn, maar dat maakt me nog niet heel.
En heel worden is wel de bedoeling; de richting die het leven je opduwt. Dus verder op mijn relatie-pad zullen vast complicaties ontstaan. Ik kan er op rekenen dat al mijn oude valkuilen die ik nog niet heb gevuld, op onverwachte momenten mijn pad weer "interessanter" zullen gaan maken.
Zo is het. Dit lijkt misschien onaantrekkelijk, maar ook dat is leven. Ik accepteer dit en ik zeg netjes dankjewel, want het leven is een school en je lessen leer je door te doen.


(1) De Aeon in het recente verleden en Ondergang (dus afbraak van het oude) in het nu.
(2) Lust in de wortel en de Dwaas in de kroon van de legging.
(3) In de directe toekomst.
(4) De Maan, omgekeerd, is de uitkomst. Dit geeft aan dat me nog een dal wacht, met wat moeizamere leer-ervaringen.

28 mei 2019
###
René vraagt: Hoe goed zijn mijn nieuwe plannen voor mijn volgende boek?

Voorbij de moeizame Maan

Ik ben bezig met een nieuw boek, over astrologie en geschiedenis. Ik heb daar een tijdje mee geworsteld, want ik vond het teveel een wetenschappelijke verhandeling geworden.
Recent zag ik het licht: ik ga het boek herschrijven als een serie interviews met een fictieve expert, in de vorm van tijdschriftartikelen. Dat moet het geheel leesbaarder en interessanter maken. Zal dit werken?

Uit mijn vorige legging over dit onderwerp (op 8 maart), bleek al dat ik me vooral moet losmaken van hoe het boek nu is. Dat komt ook nu terug (1). Alleen vindt het losmaken in deze legging plaats in het nu (2). Dat is precies wat ik zou wensen. Bovendien leidt dit losmaken in het nu tot een stabiel en succesvol resultaat in de toekomst (3).

Het is wel duidelijk dat dit allemaal niet vanzelf zal gaan (4). Dat is ook wel logisch. Ik ben niet gewend aan het schrijven in tijdschrift-stijl, dus persoonlijk, gezellig, toegankelijk en prikkelend. Ik ben daar mee aan het oefenen - en ik vind het ook een leuke vaardigheid om me eigen te maken - maar het zal vast nog wel even duren voordat ik dit helemaal in de vingers heb.
Volgens deze tarot zit ik echter wel op het goede spoor (5). Hoera!


(1) Dit is te zien aan Onderdrukking in het verleden, Nederlaag in de kroon en in het centrum de combinatie van de moeizame Maan en de zichzelf bevrijdende Zwaarden Koningin.
(2) Het fundament van de legging wordt gevormd door de Staven Ridder, brenger van vuur, ophef en activiteit en dus verandering.
(3) De directe toekomst en de uitkomst worden gevormd door stabiele aarde-kaarten.
(4) Vooral vanwege de omgekeerd liggende Maan en Zwaarden Koningin, in de kern van de legging.
(5) Ik word in deze legging vertegenwoordigd door De Ster.

18 mei 2019
###
Femke vraagt: Hoe kom je er bij?

Een kijkje in de keuken

Ik heb in het artikel hieronder - 'De wijsheid van onwetendheid' - eens een keer geen link gelegd tussen het artikel en de tarot-legging die er aan vooraf ging. Femke vroeg me wel naar die link. Ik vind dat wel een leuke aanleiding om te laten zien hoe ik te werk ga.
Dus pas op: het volgende is alleen interessant voor wie meer wil weten over tarot en hoe je er mee kunt werken. In zekere zin is het meer een mini-masterclass Keltische Kruis interpreteren dan een op zichzelf staand artikel.

Ik vroeg hoe het kon dat nu meer mensen verantwoordelijkheid voor de klimaatstijging op aarde naast zich neerleggen dan een jaar geleden. Ik vond dat een negatieve ontwikkeling en dat feit wordt geïllustreerd door De Duivel, die de aard van mijn vraag weergeeft.
Omdat ik vroeg naar een negatieve ontwikkeling, was ik heel verbaasd over de positieve ontwikkeling die de legging weergeeft: in de wortel ligt het vrije handelen van het Universum, in de directe toekomst ligt de wijze en overvloedige Hogepriesteres en als uitkomst is er nota bene de Bekers Ridder, de ridder die de Heilige Graal bereikt!
Dit geeft voor mij al aan dat ik het allemaal veel te donker zie.

Bovendien word ik, de vrager, vertegenwoordigd door Deugd, de oranje kaart rechts-onder. Die kaart steekt qua kleuren nogal af bij de rest - en qua inhoud ook. Dat laat zien dat ik beste bedoeling heb (immers: Deugd), maar dat ik het probleem hier niet goed vat.

Er liggen bekers-kaarten in het verleden en het midden. Zij vertegenwoordigen het element water. Deze kaarten sluiten heel goed aan op de positieve ontwikkeling die ik hierboven schetste: bij de Hogepriesteres en natuurlijk bij de Bekers Ridder.
In het centrum van de legging liggen echter ook twee zwaarden-kaarten. Die werken hier vooral negatief. Donker en problematisch, vormen ze een soort afgezonderd, stilstaand energieblok midden in de legging.

In het kort staan bekers voor voelen en meegaan met de stroom, terwijl zwaarden staat voor denken en bewuste activiteit.
De bekers-kaarten sluiten hier aan op een positieve stroom die door de hele legging gaat, terwijl de zwaarden feitelijk dwarsliggen. Mij zegt dat dat het probleem niet een gebrek aan bewustzijn is, maar een gebrek aan meegaan met de flow; niet een gebrek aan activisme, maar een gebrek aan vertrouwen.
En dan valt bij mij het kwartje: het zijn de denkers en de activisten die - wat betreft dit onderwerp - zorgen voor energetische problemen. En ergens is dat logisch, zoals ik uitleg in het artikel hieronder.

Eigenlijk is het allemaal heel eenvoudig. Je moet het alleen even zien en kunnen plaatsen.

13 mei 2019
###
René vraagt: Minder mensen geloven dat het door de mens komt dat de aarde opwarmt?

De wijsheid van onwetendheid

Ik zag een paar dagen geleden op het nieuws dat het aantal Nederlanders dat denkt dat de opwarming van de aarde niet wordt veroorzaakt door de mens, ten opzichte van vorig jaar met een derde is toegenomen - van 23% tot 31%.
Ik keek daar vreemd van op. Ik geloof namelijk dat bewustzijn almaar groeit, overal. Hoe kan ik deze ogenschijnlijke teruggang in bewustzijn daar mee rijmen?

Milieubewust, links en alternatief Nederland grijpt op dit moment zijn kans: een wereldwijde catastrofe staat voor de deur, dus nu mag het belerende vingertje er meer dan ooit bij gehaald worden! Joepie! Lekker klagen over hoe slecht het gaat, hoe stom de mens is en hoe verschrikkelijk het is wat we onze planeet aandoen. Heerlijk wijzen naar de slechte multinationals en de superrijken.
En Moeder Natuur? Arm zielig slachtoffervrouwtje is het, meer niet.
Ik hoor weinig over wat er goed gaat, over hoe veerkrachtig en vitaal de natuur is; over hoe vindingrijk de mens altijd weer blijkt te zijn; over hoe de zaken wel vaker hopeloos hebben geleken en dat toch niet bleken te zijn; over hoe alles altijd ergens goed voor blijkt te zijn, ook de dingen die we niet meteen snappen.

En wat is het gevolg van al deze negativiteit? Minder mensen dan ooit willen het horen. En ergens is dat ook terecht. Want hoe nobel het ook kan lijken, de onderliggende energie van klagen en zorgen-maken is een vervelende, storende energie. Het is negatieve energie, want deze energie klopt niet met wie we echt zijn. Kortom: zorgen-maken is geen goede energie om uit te stralen. Veel mensen voelen dat ook en sluiten zich er daarom voor af. Dat is wijs van hen.

Ik zit persoonlijk ook niet te wachten op geklaag en ik geloof al helemaal niet dat de wereld er beter van wordt. Ik ben helemaal voor meer bewustzijn - ik heb er zelfs een site aan gewijd - maar echt bewustzijn is altijd opbouwend.
Natuurlijk kun je problemen aankaarten, maar het is nooit zinnig om daar in te blijven hangen. Als je een probleem hebt gesignaleerd, help dan alsjeblieft meteen even bij het oplossen ervan, door er wat positieve energie in te steken - bijvoorbeeld in de vorm van een opbeurende gedachte.
En ook als je niets goeds kunt zien, kun je altijd vertrouwen op de wijsheid van het leven zelf.

Dus ik roep iedereen op die onze planeet een warm hart toedraagt: heb vooral aandacht voor wat er geweldig is aan het leven. Anders krijg je alleen maar meer om over te klagen en je zorgen over te maken, geloof me.
Het leven is goed en ieder mens bezit het vermogen om iets prachtigs, iets ongelooflijks van zijn of haar leven te maken - en ja, dat is inclusief een gezonde, vrij ademende planeet.
Het enige wat daar voor nodig is, is geloof dat het kan. En het kan.
Het kan zeker.

12 mei 2019
###
volgersvraag: Wat werkt beter voor me in de liefde: enthousiast of cool zijn?

Vuur en kunde

X heeft een man ontmoet die haar wel aanstaat, begrijp ik. Ze zegt dat ze vroeger wel eens wat al te enthousiast romantisch contact inging, waardoor de man in kwestie schrok en zich terugtrok. Aan de andere kant wil ze haar enthousiasme ook niet helemaal onderdrukken. Zij vraagt daarom wat ze nu het beste kan doen: haar ware, enthousiaste gevoelens tonen of 'cool' zijn en zich wat afwachtender opstellen?

Ik werk overwegend met het Keltische Kruis, een legging die heel sterk is in het laten zien van de diepgang van een situatie. Hier is de vraag echter zo duidelijk verdeeld in twee paden - linksaf of rechtsaf - dat ik heb gekozen voor een Paden-legging. Die zie je op de foto hiernaast. Het pad voor enthousiasme ligt boven, dat voor terughoudendheid beneden.

Het bovenste pad is het beste, met twee krachtige kaarten (Zon en Keizer), gevolgd door het heel positieve Deugd. Dit zijn ook allemaal vurige kaarten - vandaar de geel-oranje tinten - wat goed past bij het enthousiasme van X.
Het onderste pad is een stuk meer ingetogen en daardoor minder positief ... behalve de laatste kaart. Kunst is een fantastische kaart, helemaal als het gaat om relaties, want het thema van de kaart is het harmonieus oplossen van tegenstrijdigheden. De Kunstenares-Alchemist op de kaart kan dat door haar grote kundigheid. Het tweede pad heeft dus ook zijn sterke kanten.
Ik denk eigenlijk dat het er op neer komt dat deze man sowieso wel geïnteresseerd zal zijn, X, welk pad je ook neemt.

De vraag is dan meer: wat geeft een optimaal resultaat?
Dan zou ik niet geneigd zijn om honderd procent voor het bovenste pad te kiezen. Het is duidelijk dat je enthousiasme de boventoon moet voeren, X, maar enige terughoudendheid mag best.
Ik zou zeggen: wees enthousiast, maar pas wel op dat je de ander er niet mee overdondert. Benut de ervaring die je hebt opgebouwd met relaties. Maak gebruik van je kundigheid. Wees enthousiast en toon je enthousiasme voor deze man, maar met mate. Doe geen dingen waarvan je zelf ook wel snapt dat ze niet helpen. Dat zal het beste resultaat geven.

6 mei 2019
###
René vraagt: Is het waar dat je bij honger extra vet opslaat?

Genoeg!

Ik ben al ongeveer tien jaar bezig met afvallen. In het begin lukte dat aardig, de laatste jaren stagneert het. Vorige maand besloot ik dat ik er helemaal klaar mee was en heb ik een heel simpel dieet voor mezelf bedacht. Geen snoep, koekjes en toetjes meer, regelmatige maaltijden, kleine porties en bij de avondmaaltijd altijd eerst een kom soep.
Bovendien omarm ik nu het honger-gevoel. Ik wil niet meer dat honger betekent dat ik automatisch iets in me stop. Als ik nu honger heb, denk ik: 'Mooi zo, alles wat ik nu niet eet is winst.'
En wat denk je? De afgelopen maand ben ik 2,5 kilo kwijtgeraakt en met weinig moeite ook nog.

Nu heb ik me eerder laten wijsmaken dat als je dieet met honger, je lichaam als reactie juist extra vetcellen aanmaakt. Ik merk daar helemaal niets van. Vandaar mijn vraag: hoe zit het nou echt?

Ik word meteen gecorrigeerd door de kaarten. Die zeggen me dat ik eigenlijk een andere vraag heb gesteld, namelijk: waarom lukte het me jaren niet goed om af te vallen en nu opeens wel? (1)
Dat heeft alles te maken met mijn insteek, mijn houding, mijn attitude. Ik ben nu echt klaar met te zwaar zijn (2) en ik verbind daar nu rationele, praktische, werkbare handelingen aan (3). Mijn hele wezen is in lijn met dit doel. Daarom is er meteen resultaat (4).

Dit is nu allemaal mogelijk omdat ik de afgelopen jaren voldoende energie heb opgebouwd rondom afvallen (5). Ik was tot nu toe alleen dubbel in het richten van die energie. Ik was me enerzijds aan het richten op afvallen en slank zijn, maar ik was ook bezig met ontevreden zijn en gewicht kwijt willen. Die dingen stopte ik in de mix en die kreeg ik dus ook terug: enerzijds afvallen en slank zijn, maar ook gewicht en iets om ontevreden over te zijn.

Klaar-zijn-met-iets kan dat helemaal veranderen. Het ruimt je hoofd op - en tegelijk ook je energieveld (6). Wanneer je klaar bent met iets, stop je met proberen en ga je doen. Het focust heel je energie op het te bereiken doel.
Dat maakt dat ik het gehannes nu achter me laat en een pad bega van stromende en expanderende energie, tot aan de Overwinning toe (7).

Goed nieuws voor mij dus, maar is het nu zo dat je lichaam bij honger extra vet opslaat of niet? Zoveel is me duidelijk: als je jezelf ervan overtuigt dat je vet wordt van honger, dan zal het zo zijn.
Ik zou je adviseren om jezelf te overtuigen van andere dingen; dingen die je helpen in de richting die je op wilt met je leven.


(1) De kaart die mijn eigenlijke vraag vertegenwoordigt, is Mislukking.
(2) Wortel: Voltooiing.
(3) Kruisthema: Voorzichtigheid.
(4) Kroon: Schijven Aas.
(5) Verleden: Vreugde; een kaart vol overvloedige, rijke energie.
(6) De vrager wordt vertegenwoordigd door de Staven Prinses, die zich bevrijdt van alles wat haar weghoudt van haar innerlijke vuur.
(7) Uitkomst: Overwinning.

1 mei 2019
###
René vraagt: Waar ben ik op mijn pad naar grote rijkdom?

Illusies van Verderf

Een klant vroeg mij wat voor haar op dit moment het grootste obstakel was om miljonair te worden. Omdat het niet goed werkt om te vragen naar negatieve factoren (1), heb ik voor haar gevraagd waar ze is op haar pad naar miljonairsschap. Ik verwachtte dat de obstakels op dat pad dan vanzelf zichtbaar zouden worden - en terecht, overigens.

Fijn aan inspirerend werk, is dat het ... inspireert. Ik heb deze vraag dus ook eens over mezelf gesteld: waar ben ik en wat kom ik tegen op mijn pad naar grote rijkdom?
Zoals de Amerikanen zo mooi zeggen: It ain't pretty.

Het meest shockerend is de kaart die mij verbeeldt, rechtsonder: Mislukking. Crowley - de ontwerper van deze tarot - zegt over deze kaart: 'De inzet is verspeeld. Hij is op tafel gelegd en verloren. Dat is alles.'
Dit illustreert helaas goed de energie die ik heb opgebouwd rond geld: door een combinatie van faalangst, idealisme en een talent om gewoon gelukkig te zijn met praktisch niks, heb ik kans na kans op materieel succes laten liggen ... of zelfs vakkundig verprutst.

De kaart boven de Mislukking staat voor mijn ware vraag. In dit geval staat deze kaart voor wat ik wel wil: vibrerende, levendige, lichte, stralende energie. Het contrast tussen die twee kon bijna niet groter zijn! Als ik nog voor mijn dood miljonair wil worden (en dat wil ik best), dan is er werk aan de winkel.

Goed nieuws is dat ik wel een keerpunt heb bereikt, zo lijkt het. Ik kom uit een situatie van moeite en conflicten (2) en bevindt me nu in de smerige poel van illusies die is ontsproten aan de matige energie die ik heb gevibreerd op geldgebied (3). Zo laat ik me bijvoorbeeld leiden door mooie, hoge idealen. Dat is op zich goed, maar ik laat me daardoor ook verleiden tot een passieve houding en slechte prioriteiten (4).

Ik bevind me echter aan het eind van deze reis (5). Daardoor ontstaat er ruimte voor een nieuwe vonk (6) en een nieuwe verbinding tussen hemel en aarde.
Wat volgt is een groot loslaten (7) - sowieso wel een thema in mijn leven, nu. Dat voelt voor mij goed: ik ben klaar om de oude rommel weg te doen, ook wat betreft mijn geldsituatie.
Ten slotte sluit de legging af met Vreugde. Hiep!


(1) Het probleem ermee is dat het onduidelijk wordt wat positieve kaarten betekenen: "ja, dit is positief" of "ja, dit is een obstakel"?
(2) Verleden: Wrijving.
(3) Thema: Verdorvenheid.
(4) De Bekers Ridder is de idealistische Graalridder, maar omgekeerd wijst hij ook op onverwerkte kinder-issues, met name wat betreft zelfstandigheid en eigenwaarde.
(5) Kroon: Schijven Koningin.
(6) Kruisthema: Hogepriester.
(7) Toekomst: Verzadiging, omgekeerd.

28 april 2019
###
René vraagt: Wat is mijn beste reden om te stralen vandaag?

Stralend verbouwen

Mijn leven staat in de steigers op dit moment. Het is grote verbouwing in mijn energieveld. Ik ben die verbouwing zelf begonnen, want het is tijd om te breken met enkele vastgeroeste oude patronen. Zoals mijn leven was, voelde ik me dag na dag meer belemmerd, verplicht, gevangen, onvrij en onder druk staan.
Daar ben ik uitgestapt. Dat is op zich al een heel goede reden om te stralen!

Veel is nu onzeker (maar dus ook open) en ik wil voorkomen dat ik terug mijn schulpje in kruip, uit angst voor het onbekende. Ik heb soms de neiging mijn leven dicht te timmeren met zekerheden. Daar wil ik vanaf. Ik wil stralen!
Vandaar mijn vraag aan mijn Tarot-Gidsen: wat is de beste reden daarvoor, vandaag?

De afgelopen tijd ben ik een beetje verzonken in mezelf. Ik ben teveel in dezelfde kringetjes gaan draaien. Tegelijk ben ik wel doorgegaan met groeien, in de diepten van mezelf (1).
Ik had deze tijd van relatieve terugtrekking nodig om te helen en mezelf te hervinden.
En nu kom ik boven, gelijk de knopjes van de blommekes die zich openen, in de Lente om mij heen (2).
Nog een reden om te stralen!

Nu is de race niet gelopen met een paar positieve inzichten (hoewel je ook niet moet onderschatten hoeveel die je vooruit kunnen helpen). De verbouwing is immers nog in volle gang. Maar door die verbouwing ontstaat er ruimte in mijn leven, in mij (3). Die ruimte mag ik vullen met wat ik maar wil. Ook dat is een reden om te stralen! Zoveel is mogelijk!

Het ziet er naar uit dat ik nu direct een fase in ga van onzekerheid en gewenning (4), maar die fase hoeft niet lang te duren.
Daarna wacht me een nieuw en weer hoger niveau van de Kunst van Leven (5). In alle vrijheid kan ik van mijn leven de perfecte mix maken van alles wat ik er in wil stoppen en alles wat ik er uit willen halen. Dat is waar het leven uiteindelijk ook om draait. Als ik zie dat dat is wat me te wachten staan, straal ik vanzelf!


(1) De wortel, het fundament van de legging, wordt gevormd door de Kluizenaar.
(2) De kroon is de Hogepriesteres, die zich vanuit haar mystieke achtergrond opent voor de wereld, in de vorm van een tulp.
(3) De kaart voor de vrager is Macht. Deze kaart voelt voor mij de laatste tijd meer en meer als een kaart van leegte in een solide fundament; ook in deze legging.
(4) Directe toekomst: Wapenstilstand.
(5) Uitkomst: Kunst.

24 april 2019
###
René vraagt: Staat er in Marokko een revolutie voor de deur?

Marokko verandert

Nu er ook in Algerije een politieke revolutie heeft plaatsgevonden, zijn alle landen in Noord-Afrika het afgelopen decennium aan de beurt geweest … behalve Marokko. Sommige Marokkanen hebben dat blijkbaar ook gezien, want er komen berichten binnen van grote protesten en demonstraties. De Marokkaanse regering reageert daar nogal autoritair op, onder andere door vele demonstranten op te pakken.
De laatste tijd zijn nogal wat revoluties op deze manier begonnen. Zal dit patroon zich binnenkort herhalen in Marokko?

Er staan zeker dingen te veranderen in Marokko, maar of het tot een complete omwenteling komt, blijft een open vraag. Er liggen nog meerdere paden open, de toekomst in.
Duidelijk is dat er problemen zijn in Marokko (1) en dat die problemen aanleiding geven tot een grote hoeveelheid sociale en politieke oproer. Een harmonieuze politieke oplossing voor deze problemen wordt steeds minder waarschijnlijk (2). De politieke leiding van Marokko tackelt de sociale oproer op een achterhaalde manier, terwijl het de ogen sluit voor de problemen die leven onder de bevolking (3).

Toch lijkt niet alles verloren. De kaarten laten geen grote verstoringen zien, nu of in de directe toekomst. Het politiek-sociale evenwicht lijkt gehandhaafd te blijven, zij het met enige moeite (4). Toch zal de roep om meer vrijheid – want daar gaat het hier uiteindelijk om – niet zomaar stilvallen, net zo min als de angst voor het gunnen van die vrijheid zomaar zal wijken, zonder slag of stoot (5). En er zullen veranderingen komen in Marokko, linksom of rechtsom. De protesten zullen effect sorteren (6).
Als de Marokkaanse regering de zaak handig aanpakt, kunnen ze waarschijnlijk gewoon op hun politieke stoelen blijven zitten. Doen ze dat niet, dan zal de geschiedenis binnenkort weer een omwenteling rijker zijn.


(1) De Maan in het verleden wijst op grote uitdagingen.
(2) De Gehangene, omgekeerd, in het centrum wijst op ernstig vastgelopen processen die, zoals het nu gaat, niet bijzonder harmonieus zullen worden opgelost.
(3) De Bekers Prinses, in de basis, staat voor dromerige naïviteit. Vruchteloosheid, in de kroon, duidt op (politiek) twijfelen, onzekerheid en defaitisme.
(4) Evenwicht, omgekeerd, vertegenwoordigt de directe toekomst.
(5) Hoop en vrees: het Universum.
(6) Getuige de Staven Prins als uitkomst; deze rood-oranje kaart staat voor een heftig, weinig harmonieus nieuw begin en staat bovendien in contrast met de blauwe tinten in de rest van de legging. Deze kaart is nog het meest verbonden met de kaart voor de vrager (rechtsonder) en die gaat over de mogelijkheid van revolutie.

23 april 2019
###
René vraagt: Is de klimaatverandering een voorbode van het Waterman-tijdperk?

Groeisprongen

In spirituele kringen heb ik wel horen zeggen dat de klimaatveranderingen die de aarde doormaakt, samenhangen met het aanbreken van het Waterman-tijdperk, the Age of Aquarius. Hoe valt dat te rijmen met het feit dat onze planeet in rap tempo minder bewoonbaar lijkt te worden - tenminste voor mensen?

De huidige verandering van het klimaat op aarde is een voorbode van het Waterman-tijdperk (1), op meerdere manieren. De aanstaande ontwrichting van onze sociaal-economische structuren is zo'n manier. Ook dit helpt ons in de richting van de nieuwe tijd.

Geen zorgen, er staan geen grote rampen op het programma. De grootste veranderingen zullen plaatsvinden op het vlak van ideeën en visie (2). Dat is niets nieuws: ondanks grote publieke aandacht voor oorlog, economie en politiek, worden de grote bewegingen in onze geschiedenis vooral bepaald door onze ideeën, overtuigingen en verwachtingen.
Grote veranderingen en belangrijke groeisprongen worden dan ook het meest bemoeilijkt door het vastzitten van de overtuigingen en verwachtingspatronen van mensen. Wanneer grote groepen mensen in de gelegenheid zijn om niet verder te kijken dan hun neus lang is, zie je sociale en economische dynamiek tot stilstand komen. Dat is al eeuwen zo. Ook nu gaat die vlieger op.

De radicale veranderingen in het klimaat die nu plaatsvinden, helpen daar bij, want ze zullen veel mensen geestelijk activeren (3). Het zal voor steeds meer mensen duidelijk worden dat het nihilistische en a-spirituele wereldbeeld dat op dit moment het denken domineert, niet de antwoorden levert waar de wereld op zit te wachten. Dit zal geesten over de hele aarde openen voor een nieuwe, meer intuïtieve en holistische kijk op de zaken. En daardoor zal de Waterman-tijd dichterbij komen.


(1) De beide thema-kaarten wijzen op de combinatie van energie-verhoging (Snelheid) en het vinden, met enige moeite, van een nieuw evenwicht daarin (Evenwicht, omgekeerd).
(2) Getuige een opeenvolging van zwaarden-kaarten, in verleden, wortel, toekomst, hoop/vrees en vrager.
(3) De wortel-kaart is Ondergang en de kroon (die er uit voortkomt) is de vonk van een nieuw begin, de Staven Aas.

15 april 2019
###
René vraagt: Wat is de impact van Syrische vluchtelingen op de Nederlandse maatschappij?

Energetische match

Ik heb een paar keer te maken gehad met Syrische vluchtelingen. Daarbij viel me vaak op hoe vriendelijk en gastvrij veel van deze mensen zijn - en vaak ook hoogopgeleid en cultureel ontwikkeld, open voor een nieuw bestaan in een nieuwe wereld. Juist Nederlanders die problemen hebben met de instroom van mensen met een andere culturele achtergrond, zouden daar heel wat van kunnen leren!
Ik vroeg me daarom af of de komst van juist deze groep migranten, afkomstig uit zeer oude centra van beschaving, niet een heel welkome verrijking is van ons sociale spectrum (dus van het kleurenpalet dat onze maatschappij is); veel meer een impuls tot doorgroeien naar een hoger plan dan een problematische uitdaging.

De legging wijst inderdaad in die richting - van het doorgroeien naar een heel nieuw ontwikkelingsniveau (1). Dit zal echter niet vanzelf gaan. Ons integrerend vermogen zal wel worden aangesproken (2). Nederland, als collectief, zal wat oude angsten achter zich moeten laten (3).
Verder brengen de Syriërs natuurlijk niet alleen maar vrolijkheid en moeiteloze verrijking. Er is ook het element van vermoeiing na een lange, moeilijke reis (4). Logisch wel.
Desondanks komt met de nieuwe Syrische Nederlanders veel meer harmonie, versterking en verrijking mee dan vermoeiiing (5).

Waar mensen elkaar ontmoeten, is er altijd sprake van een energetische match. Gelijke energieën trekken elkaar namelijk aan, terwijl tegengestelde energieën elkaar afstoten. Een match die autochtone Nederlanders maken met de nieuwe, Syrische Nederlanders is de energie van onderdrukking (6).
De Syrische vluchtelingen in ons land, komen uit een wereld van beperkte vrijheden. Voor veel Nederlanders geldt hetzelfde, hoewel het in een vrij land als Nederland duidelijker is dat mensen hier vooral zichzelf onderdrukken - met negatieve opinie's, angst, wantrouwen en een gebrek aan visie. In principe maakt de vorm van de onderdrukking echter niet zoveel uit, want uiteindelijk is alle onderdrukking in de eerste plaats zelf-onderdrukking.

Onderdrukking is dus een match tussen Syrische en niet-Syrische Nederlanders - en meteen een gezamenlijke uitdaging. De kunst zal zijn om niet in oude valkuilen te trappen en oude schrikbeelden op elkaar te gaan projecteren, maar om gezamenlijk op te trekken naar ware vrijheid, politiek en persoonlijk.
Naar verwachting zal dit wel wat fricties geven (7), maar zonder dat de overwinning van het Goede ooit echt uit het zicht raakt (8).


(1) Uitkomst: Bekers Ridder. Dit is de kaart van de Graalridder die de Graal mee terug neemt de wereld in en zo een nieuw tijdperk inluidt.
(2) Vrager: Kunst/Alchemie; de kaart van de vereniging van tegendelen.
(3) Toekomst: Staven Prinses, omgekeerd.
(4) Vraag: Schijven Koningin, omgekeerd.
(5) Ik heb hier een extra kaart voor getrokken: de Geliefden, omgekeerd.
(6) Verleden: Onderdrukking.
(7) De kaarten van het kruisthema (Heerschappij) en de kroon (Zwaarden Prins) zijn beide kaarten waarin vruchtbare vernietiging een centrale rol heeft.
(8) Thema: Victorie.

14 april 2019
###
X vraagt: Waarom stop ik geen energie meer in het verkopen van mijn kunst?

Innerlijke Strijd

Je legging laat zien dat je een mooie periode achter de rug hebt; een periode waarin je met veel van je wezen in andere, hogere sferen verkeerde (1). Ik kan me voorstellen dat dit de tijd is waarin je helemaal opgaat in je kunst en het verkopen daar een vanzelfsprekend onderdeel van is.
Nu is er echter een periode aangebroken waarin meer en meer stemmen in je opgaan om meer 'op aarde' te gaan leven, dus buiten de bubble van je kunst; meer een leven leiden van plezier en genot; meer levend voor jezelf (2).

Hierdoor kom je in een spagaat: enerzijds wil je doorgaan zoals het ging - want dat ging goed - anderzijds wil je een compleet nieuw begin maken (3). Op dit punt ben je in gevecht geraakt met jezelf en zo te zien gaat het er in dat gevecht hevig aan toe. Ik denk dat er zelfs sprake is van zelfsabotage (4). Dat zou verklaren waarom er geen energie meer naar je verkoop-activiteiten gaat: delen van je die iets anders willen, blokkeren dat.

Verder is er nog een element van angst om gewoon te doen waar je zin in hebt; gaan voor wat je gelukkig maakt, los van andere overwegingen (5).

Het beste wat je kunt doen, lijkt mij, is jezelf uit deze spagaat bevrijden. Probeer om niet met grote stappen je huidige leven achter je te laten en evenmin om al te hard vast te houden aan wat je hebt opgebouwd. Beide opties zullen in jou op (grote) weerstand stuiten.
Zoek daarom een middenweg. Orienteer je op andere dingen dan alleen je kunst, want veel delen van je psyche hebben daar duidelijk behoefte aan. Probeer ruimte te maken voor die behoefte op een realistische, harmonieuze manier. Zet kleine stapjes. Push jezelf niet, maar onderneem wel nieuwe dingen. Ik ben ervan overtuigd dat zodra de meeste van je sub-personen zien en ervaren dat er een harmonieuze weg uit je huidige impasse is, het innerlijke vechten en de selfsabotage zullen ophouden.


(1) Verleden: Bekers Koningin
(2) De kaarten die het hoofdthema, de vrager en de uitkomst aangeven, wijzen in deze richting.
(3) De Zwaarden Prins ligt in de directe toekomst en de kaart voor je ware vraag is Moed: twee kaarten die wijzen op een radicale ommekeer, actief ingezet door jou zelf.
(4) Het kruisthema is Wreedheid, een kaart die vrijwel altijd wijst op schade die je jezelf aanbrengt.
(5) Wat je hoopt en/of vreest is, volgens deze legging, Vreugde.

10 april 2019
###
Barbara vraagt een boodschap voor volgers van de School voor Adelaars

Loslaten voor Gevorderden

Groeien houdt nooit op. Wanneer je klaar bent met groeien in een bepaald gebied van je energieveld (en dus je leven), heeft een andere groeimogelijkheid zich meestal al lang weer aangediend - en waarschijnlijk meer dan één. Alles expandeert eeuwig. Dat geldt ook voor jou.

Als je spiritueel al wat verder bent en door hebt hoe je een prettig, bevredigend, comfortabel en liefderijk leven voor jezelf kunt scheppen, kan het voor je moeilijk zijn om verdere groei toe te laten in je leven. Verder groeien betekent immers dat dingen veranderen. En hoe beter mensen het hebben, hoe meer ze geneigd zijn om aan de verander-rem te gaan hangen. Maar je hebt vast ook al gemerkt dat dat niet goed werkt, want wanneer dingen niet goed meer kunnen groeien, valt de energie ervan stil en verliest het zijn glans. Juist de dingen die je zo graag wil behouden, gaan dan verloren.

Blijf daarom bereid om alles waar je van houdt, los te laten en over te geven aan de Levensstroom. Probeer je er steeds bewust van te zijn dat die zelfde Levensstroom verantwoordelijk is voor alle moois in je leven. En er is nog heel veel moois dat naar je toe wil stromen!
Laat de controle dus varen, zoveel je kunt. Wees dankbaar voor wat komt en neem even dankbaar afscheid van wat weer moet gaan. Zo kan de Levensstroom haar prachtige werk voor je blijven doen, tot in het oneindige.

8 april 2019
###
René vraagt: Wat is de toekomst van de Nederlandse democratie?

De Vlam van Hoop

Het karakter van de Nederlandse maatschappij heeft grote veranderingen ondergaan, de afgelopen pakweg veertig jaar. Onze democratie daardoor ook. De stijl is minder formeel geworden, de omgangsvormen directer en de status van politici is niet meer zo hoog als deze ooit was. Daarnaast lonkt het bedrijfsleven als nooit tevoren, waardoor steeds meer bestuurstalent naar de wereld van het grote geld wegvloeit.
Vandaar mijn vraag: hoe gaat dit verder?

Het antwoord bemoedigt me. Mijn legging bevestigt dat de politiek de afgelopen decennia vrijer, opener, opportunistischer en oppervlakkiger is geworden (1). Dit heeft enerzijds geleid tot verminderd publiek vertrouwen in de politiek (2). Anderzijds heeft Nederland het getroffen met de bestuurstalenten die er nog wel in Den Haag rondlopen, ondanks de lokroep van het snelle geld. Deze mensen zitten daar ondanks de druk, de scepsis en de kritiek. Zij zitten er bovenal om iets goeds neer te zetten; uit liefde (3).
Hulde aan deze politieke helden!

In tijden van verminderd vertrouwen en groeiende scepsis, zijn er mensen nodig die de vlam van hoop hoog houden. Dan kan wat goed en positief is, in leven blijven - tegen de stroom van de tijdgeest in (4).
Als ik de legging mag geloven (en dat mag ik) zal het niet lang meer duren voordat het positieve en goede weer aan kracht zal winnen (5). Dan zal er een geheel nieuwe glorietijd aanbreken voor onze democratie (6), waarin idealisme (7) hoger in het vaandel zal staan dan ooit tevoren.

Hoera! Ik krijg er bijna zin van om politiek actief te worden ...


(1) Verleden: de Dwaas.
(2) Thema: Teleurstelling.
(3) Kruisthema: Liefde.
(4) De kroon vertegenwoordigt de 'buitenkant' van de situatie. Hier is dat Smart, een kaart die onder andere staat voor verdeeldheid en desoriëntatie.
(5) Toekomst: Gewin; een kaart van samenhang, familie en samenwerking.
(6) De Zegewagen kondigt iets nieuws aan en Gewin en de Staven Aas geven aan dat dit nieuwe snel een heel praktische, tastbare vorm zal krijgen.
(7) Hoop en vrees: Deugd.

3 april 2019
###
Hier vind je eerdere artikelen.
###