Welkom bij ZinZinZin!
Want alles heeft zin ... en hoe!


René Argonijt de Groot

December 1971, Marum, Groningen. Een paar uur nadat bij mijn moeder de weeën waren begonnen, was ik er al. De dokter kon alleen nog langskomen om te constateren dat ik gezond was. Ik had er zin in!
Les Poppys stonden op één met hun aanklacht tegen de behoudzucht, Non, non, rien n'a changé! Toepasselijk wel, want mijn leven zou in het teken staan van dingen anders doen en verandering brengen. Misschien heb ik dat wel te danken aan de magie van Les Poppys.

Mijn ouders waren originele, eigenzinnige mensen en bovendien Friezen. Dat is ergens dubbelop en misschien wel teveel van het goede, maar als je naar de aarde komt om verandering te brengen, kun je het slechter treffen.
Mijn vader was dominee, maar liever dan preken en bezoekjes afleggen, zat hij op zolder met electronica en modeltreintjes te spelen. Uiteindelijk heeft hij de kerk vaarwel gezegd en is hij wiskundeleraar geworden - terwijl hij natuurlijk vooral bleef spelen, alleen nu met electronica en de eerste computers.

Mijn moeder was minstens zo eigenzinnig. Zij ging, als domineesvrouw, alleen naar de kerk met Pasen en Kerst. 'Ik heb vijf kinderen gebaard,' zei ze. 'Ik heb al genoeg gedaan voor God.'
Desondanks verantwoordde mem alles wat ze deed graag met de bijbel. Zogenaamd waren haar gewoonten en eigenaardigheden helemaal in lijn met wat in de bijbel stond. En als er in de bijbel iets werd voorgeschreven wat haar niet uitkwam, dan zei ze: 'Dat is duidelijk alleen bedoeld voor de Oude Joden.'

Wat ik vooral van mijn ouders heb meegekregen, is niet zozeer wat ze verkondigden, maar veel meer wat ze me hebben voorgedaan. Boven alles hebben ze me laten zien dat je in het leven zelf de regels bepaalt. Je kunt je door maatschappelijke normen een bepaalde kant op laten manoeuvreren, maar je bent er uiteindelijk altijd zelf bij. Jij mag het zeggen.


Je bent er altijd zelf bij. Jij mag het zeggen!

Mijn vader stierf toen ik vijftien was. Ik was een intelligent en hooggevoelig kind, waardoor ik extra moeite had met de puber-wereld om me heen - met meisjes, machismo en merkkleding. Ik voelde me geïsoleerd en onbegrepen. Alleen heit leek enigszins te zien wie ik werkelijk was. Zijn dood was dan ook een mokerslag voor me. Ik keerde helemaal in mezelf.
Tot op dat moment had ik bijna dagelijks gesprekken met God, maar na heits dood hield ik daar mee op. Het leven was leeg en zinloos en God was een illusie - zoveel was me duidelijk.

Ongeveer een jaar later werd mijn nichtje Eline geboren. Ik zag haar grote blauwe ogen en ik zag daar zoveel leven en persoonlijkheid in dat ik meteen snapte dat zij niet een onbeschreven blad was. Zij kwam duidelijk ergens vandaan! Ik had toen al iets opgepikt over reïncarnatie en omarmde dit concept nu als het meest aannemelijke wat ik had gehoord over leven en dood. Dus hoewel ik emotioneel flink in de knoop zat en geen sociaal leven had, begon iets in mij zich voorzichtig te openen voor nieuwe visies.

Ik voelde me niet goed thuis op de middelbare school, maar had het idee dat op de universiteit alles anders zou zijn. Ik moet daar heel effectief op gefocust hebben, want zo werd het ook! Ik leerde lieve mensen kennen die meer open stonden voor nieuwe ideeën en ervaringen dan ik was gewend en daardoor bloeide ik op. Bovendien was het credo van die tijd: jezelf zijn. En als ik ergens goed in ben, is het dat.

Ik raakte bevriend met José. Zij zag aura's. Ik wist aanvankelijk niet wat ik daar van vond. Toen ik op een keer beweerde dat ik de dood van mijn vader al helemaal had verwerkt, zei José me dat dat grote onzin was; dat steeds als het over mijn vader ging, rode vonken uit mijn polsen spatten.
Ik had er toen voor kunnen kiezen om José voor gek te verklaren en mijn pijn te blijven ontkennen, maar ik moet ergens gevoeld hebben dat ze gelijk had. Bovendien wist ik heel goed dat ze niet gek was. Ze zag dingen gewoon anders dan de meeste mensen. Daar begon voor mij de ommekeer: ik ging me nu echt openen voor het spirituele.

Niet lang daarna kwam José aan met een tarot-set. Ik vond dat meteen leuk en interessant. Het hele idee dat je overal 'naar binnen' kunt kijken en kunt zien hoe het echt zit, greep me meteen. José stapte al snel over op een nieuwe tarot, de Thoth-tarot van Aleister Crowley en Frieda Harris. Zij zei dat die zoveel meer diepgang had dan de standaard-tarot van Waite. Ik was en ben dat met haar eens. Zo is het in ieder geval voor mij. Ik gebruik nog steeds de Thoth-tarot.

Op papier studeerde ik geschiedenis, maar ik was meer bezig met mezelf helen en mezelf ontdekken. Ik bleek te kunnen zingen, dansen, liedjes schrijven, acteren en improviseren. Ik bleek grappig te zijn en het bleek dat veel meisjes me leuk vonden. Dat heeft allemaal geholpen om mijn geloof in het leven te herstellen.


Als ik ergens goed in ben, dan is het mezelf zijn

Mijn studie heb ik afgemaakt, zelfs bekroond met een doctorstitel en werk aan de Universiteit Utrecht. Ondanks mijn liefde voor geschiedenis, ervoer ik de universitaire wereld als veel te mentaal georiënteerd - te veel 'in het hoofd'. Ik zag andere jonge onderzoekers hun passie opgeven voor een vaste aanstelling en dat schrok me af. Bovendien kon ik aan de universiteit niet de vragen stellen die ik wilde stellen. Bijvoorbeeld of Atlantis heeft bestaan en wat dat voor ons betekent. Of de vraag of er terugkerende patronen in onze geschiedenis zitten - en welke dan.
Mijn verlangen om te zien en te begrijpen hoe de wereld echt in elkaar zit, was te sterk om los te laten. Daarom ben ik mijn eigen pad gegaan.

Dankzij een vriendin kwam ik terecht bij Barbara Borecka, mijn volgende Gids.
Inderdaad, mijn spirituele pad is voor me geplaveid door wijze vrouwen. Lucky me!

Wat me meteen aansprak in Barbara's visie, was dat groei en ontwikkeling moeiteloos kan zijn. Dat voelde als zo'n enorme opluchting, ook omdat ik daardoor eindelijk echt kon thuiskomen in mezelf; me eindelijk kon ontspannen en me laten dragen door het leven.
Bij Barbara volgde ik verschillende cursussen, maar het meest en het langst Awakening Your Light Body. Wat heb ik daar veel aan gehad! Iedereen die er klaar voor is, raad ik Awakening en de Light Body vervolgtrajecten van harte aan. Ik heb er mijn hart mee geheeld, mijn basis mee geëxpandeerd, geleerd hoe je de flow kunt vinden en volgen, leren vertrouwen op het leven, geleerd me te harmoniseren met uitdagende omstandigheden en mensen, mijn natuurlijke rust en wijsheid gevonden, contact gemaakt met mijn Gidsen en Beschermengelen ('mijn driehonderd vrienden'), Zielsverwanten gevonden, belangrijke subpersonen ontdekt en geheeld, mezelf genezen en nog zoveel meer.
Awakening Your Light Body is een methodiek die je helemaal in je kracht zet en je de tools geeft om het leven aan te gaan op energie-niveau, dus op een dieper niveau van realiteit. Daardoor ben ik veel meer in lijn gekomen met wie ik echt ben.

Ik werd zo'n ervaren cursist bij Barbara dat ik haar ging assisteren bij haar cursussen. Zo kregen we meer en dieper contact. Ook ben ik wat gesproken teksten van haar gaan uittypen. Dat leidde tot een cursusboekje van tien kantjes, waar cursisten heel blij mee waren. Uit die blijdschap en waardering ontstond een reader van zestig pagina's, gevolgd door een tweede en een derde.
Ik had voor mijn studie veel geschreven en uiteindelijk een proefschrift van driehonderd pagina's afgeleverd, voornamelijk gebaseerd op een massa archiefstukken en krantenartikelen. Dat hielp me nu: ik wist hoe je van een stapel kleine stukjes informatie een geheel kon maken. Zo ontstonden de readers en uit de readers ontstond het eerste boek van Barbara en mij, De Kunst van Leven. Het beleeft nu al zijn tweede druk en is verkrijgbaar via de webwinkel van uitgeverij Hajefa. Daar vind je trouwens ook onze volgende vier boeken.


Eindelijk kon ik me ontspannen en me laten dragen door het leven

Totdat De Kunst van Leven uitkwam, noemde ik mezelf René de Groot, de naam die ik van mijn ouders heb gekregen. Dat is ook de naam die op mijn proefschrift staat. Het is alleen niet een naam die uniek is - zoals ik. Er zijn wel twintig mensen die René de Groot heten. Het voelde voor mij daarom stom om die naam op De Kunst van Leven te zetten. Voor mijn gevoel kon ik er dan net zo goed 'een willekeurig iemand' op zetten.
Daarom besloot ik een pseudoniem te gebruiken: René Argonijt. 'Argo' vanwege de prachtige Griekse stad Argos en het edelgas Argon, 'nijt' omdat alles wat eindigt op 'nijt' onverwoestbaar is: Kryptonite, Samsonite, Argonijt.

Ik had me niet gerealiseerd dat veel mensen me daardoor zouden leren kennen als René Argonijt. Dat gebeurde wel en zo ontstond een soort tweedeling in mijn leven, met enerzijds de 'gewone' René de Groot en anderzijds de spirituele schrijver en lichtwerker René Argonijt. Ik heb die splitsing recent opgelost door mijn beide namen samen te voegen tot René Argonijt de Groot. En zo voelt het goed.

Na mijn universitaire carriere begon ik voor mezelf als tekstschrijver, ging failliet rond 2012 en deed daarna wat werk dat niet per se intellectueel uitdagend voor me was. Zo was ik nachtwaker, receptionist en taxi-chauffeur. Dat vond ik prima, want ondertussen werkte ik verder aan mezelf en werd ik meer en meer wie ik echt ben. Bovendien gaf dit leven me genoeg tijd en ruimte om te doen wat ik het liefste wilde doen: boeken schrijven over wat mensen - naar mijn inzicht - het meest nodig hadden om te weten; over hoe het leven zit en wat je er allemaal van kunt maken.
Uiteindelijk hebben Barbara en ik tussen 2005 en 2019 samen vijf boeken geschreven. Sorry voor de fans, maar een zesde zit er niet aan te komen. Ik ben 'solo' gegaan en druk bezig met een boek over de connectie tussen astrologie en geschiedenis.


Ik wil meer bewustzijn en helderheid de wereld in brengen

En al die tijd, sinds mijn eerste legging met José, heb ik vragen voorgelegd aan de tarot. Dat waren en zijn nog altijd veel vragen van mezelf, maar het werden geleidelijk aan ook steeds vaker vragen van anderen. Ik werd namelijk best wel goed in het interpreteren van de kaarten. Helemaal toen ik eenmaal de Awakening Your Light Body-tools in mijn rugzak had, begon ik veel helderder en specifieker de verbanden te zien tussen de kaarten in een legging.

Ik wil meer bewustzijn en helderheid de wereld in brengen en ik zie dat de tarot daar geweldig bij kan helpen. Vandaar dat ik mezelf nu formeel heb gelanceerd als tarot-consultant.
Meer over wat ik wil en doe met mijn consulten, heb ik een eigen pagina gegeven.

Ik ben benieuwd naar de vragen die jou bezighouden en even benieuwd naar de antwoorden die we erop gaan krijgen!

In Licht & Liefde,
René